پرسیدن این سؤال بسیار مهم است: آیا رژیم غذایی کتو برایمان مناسب است؟ روی‌آوردن به آن، ما را دچار مشکلات و عوارض نمی‌کند؟

چه‌کسانی نباید رژیم کتو بگیرند؟

هما‌ن طور که پیش‌تر هم گفته شد، این‌طور نیست که رژیم کتو برای همه مناسب باشد. برای رژیم‌گرفتن باید شرایط بدنی خود را به‌خوبی بررسی کنید. منتها در کنار همه اینها، یادتان باشد بعضی از افراد نباید به‌هیچ‌وجه رژیم کتو را برای خود انتخاب کنند. چه‌کسانی؟

۱. زنان باردار

زنان باردار و دوری از رژیم کتو

متخصصان معتقدند دوران بارداری زمان مناسبی برای کاهش وزن نیست. زنان باردار در حال رشددادن به یک انسان هستند. بدیهی است که باید دور موضوعاتی مانند تناسب اندام را خط بکشند و کاری کنند که برای خودشان و بچه در شکم از همه بهتر است. رژیم کتو هم برای زنان باردار مناسب نیست. چرا؟

در دوران بارداری نباید هیچ‌یک از گروه‌های مواد غذایی از رژیم مادر حذف شود. اگر چنین شود، تأمین مواد مغذی لازم برای بدن مادر و بچه سخت می‌شود. مصرف میوه‌ها، سبزیجات و غلات کامل در دوران بارداری ضروری است. این مواد دارای فولیک اسید، ویتامین‌های B و کولین (ویتامین B4) هستند.

اگر باردارید و بابت یافتن اضافه‌وزن نگرانی دارید، نگران نباشید. بدون روی‌آوردن به رژیم‌های سختی مانند کتو نیز می‌توان وزنی متناسب داشت. به متخصصان تغذیه مراجعه کنید و با گرفتن برنامه‌ای که در آن مواد مغذی مختلف وجود دارد، رژیمی مناسب داشته باشید. منتها در پِی لاغری و رژیم‌های سخت‌گیرانه نباشید.

۲. زنان شیرده

دوران شیردهی نیز زمان مناسبی برای رژیم‌گرفتن نیست. زنان شیرده به کالری‌های بیشتری نسبت به زنان باردار نیاز دارند. کاهش کالری‌های موردنیاز در این دوران ممکن است حجم شیر را کاهش دهد. آب بدن هم باید در دوران شیردهی زیاد باشد. پزشکان توصیه می‌کنند بعد از هر شیردهی، یک لیوان آب نوشیده شود.

در رژیم غذایی کتو مصرف مواد پرآبی مانند میوه‌ها و سبزیجات حذف می‌شود؛ پس برای زنان شیرده گزینه مناسبی نیست و بدن آنها را با خطر بی‌آب‌شدن همراه می‌کند.

۳. مبتلایان به مشکلات گوارشی

دوری مبتلایان به مشکلات روده از رژیم کتو

رژیم‌های غذایی با کربوهیدرات اندک فیبر کمی دارند. کسانی که به مشکلات گوارشی مانند یبوست و بیماری‌هایی مانند سندروم روده تحریک‌پذیر (IBS) دچارند، به مصرف سبزیجات کافی نیاز دارند. در این صورت است که مشکلات روده آنها حل می‌شود و امکان دفع پیدا می‌کنند.

افراد سالم نیز باید روزانه ۲۵ تا ۳۵ گرم فیبر مصرف کنند تا شکمشان کار کند و مشکل یبوست نداشته باشند. البته این رقم و عدد برای هر فرد کمی متفاوت است. متخصصان تغذیه می‌توانند بنا به شرایط جسمانی هر فرد به مقدار دقیق و لازم مصرف فیبر در روز کمک کنند. در هر حال، برای سلامت دستگاه گوارش نیاز به مصرف فیبر وجود دارد. مصرف فیبر برای سلامت میکروبیوم روده هم ضروری است. منتها رژیم غذایی کتو به‌خاطر کالری اندکش روی میکروبیوم روده اثرات نامطلوب می‌گذارد.

میکروبیوم همان باکتری‌ها، قارچ‌ها و ویروس‌هایی‌اند که در بدنمان به‌طور طبیعی زندگی می‌کنند و برای حفظ سلامت بدن لازم‌اند. این موارد بیماری‌زا و مشکل‌آفرین نیستند و برای بدن فایده و سود دارند.

۴. مبتلایان به پوکی استخوان

رژیم کتو مناسب کسانی نیست که نگران سلامت استخوان‌هایشان هستند. آزمایش‌های حیوانی روی موش‌های صحرایی و معمولی نشان داده استفاده از این رژیم ممکن است مواد معدنی بدنشان را کاهش بدهد؛ بنابراین، در انتخاب کتو باید به این مورد هم دقت شود. پژوهشگران دریافته‌اند که استفاده از رژیم کتو در کودکان مبتلا به صرع هم موجب کاهش سلامت استخوان‌هایشان می‌شود. چرا؟ هنوز به‌طور کامل مشخص نیست.

در هر حال، با توجه به چنین یافته‌هایی باید در انتخاب رژیم کتو احتیاط کنید. هنوز اثرات بلندمدت رژیم کتوژنیک مشخص نیست. اگر مشکلاتی در استخوان‌های خود دارید (مثلا پوکی استخوان)، دور رژیم کتو را خط بکشید و محتاط باشید.

۵. افراد با سابقه چاق‌ولاغرشدن مداوم

خرید پنیر برای رژیم کتو

رژیم غذایی کتو رژیم دشواری است و یادتان نمی‌دهد وارد سبک سالمی از زندگی شوید. توازن و تعادلی در آن نیست و رعایت قوانینش هم کار ساده‌ای نخواهد بود. اگر فردی هستید که سابقه روی‌آوردن به رژیم‌های مختلف را دارید و در دوره‌های زمانی مختلف رژیم گرفته، لاغر شده‌اید و بعد دوباره با رهاکردن رژیم دچار چاقی شده‌اید، به رژیم کتو فکر هم نکنید.

کتو و تجزیه کربوهیدرات‌ها به شما توصیه نمی‌شود. البته راه دیگری هم وجود دارد. می‌توانید این‌ بار عزمتان را جزم و رژیم کتو را انتخاب کنید. بعد از کاهش وزن به‌سراغ روش سالم‌تری از تغذیه بروید و وزن کاهش‌یافته را با روشی سالم‌تر و منطقی‌تر حفظ و تثبیت کنید.

۶. افراد مبتلا به دیابت

اگر برای مدیریت و کنترل بیماری دیابت انسولین مصرف می‌کنید، کاهش مصرف کربوهیدرات‌ها در رژیم کتو ممکن است سطح قند خون را کاهش دهد. مصرف‌نکردن کربوهیدرات کافی در مبتلایان به دیابت در کنار مصرف انسولین برای واردکردن گلوکز به بدن گردش خون را کاهش می‌دهد.

البته برخی از تحقیقات نشان می‌دهد که این‌گونه نیست که رژیم کتو برای تمام انواع دیابت نامطلوب باشد؛ برای مثال، مبتلایان به دیابت نوع دوم می‌توانند زیر نظر پزشکان و متخصصان و با برنامه‌ای حرفه‌ای و اصولی از رژیم کتو استفاده کنند.

در هر حال، بررسی وضعیت بدنی و دریافت مشاوره از پزشکان قبل از انتخاب رژیم کتوژنیک ضروری است.

سخن آخر

رژیم‌های مختلفی روی کار می‌آیند و در هر دوره‌ای از زمان برای خودشان شهرتی دست‌وپا می‌کنند. شما باید عاقلانه و هوشمندانه به سمتشان بروید. درنظرگرفتن شرایط جسمانی و توجه به انتخاب سبک زندگیِ مناسب است که به شما در انتخاب رژیمی مطلوب کمک می‌کند. با این حساب، چه پای رژیم کتو به میان باشد و چه انواع دیگری از رژیم، هوشمند باشید و هر سبکی را برای زندگی‌تان انتخاب نکنید. تحقیق و دریافت مشاوره از پزشکان در این زمینه از واجب هم واجب‌تر است.

شما بگویید

شما تجربه‌ای در دریافت رژیم غذایی کتوژنیک دارید؟ فکر می‌کنید چنین رژیمی برایتان مطلوب است و می‌تواند به سلامت و تناسب اندامتان کمک کند؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *